literaire website van carry-ann tjong-ayong

Over Carry-Ann

Carry-Ann Tjong-Ayong werd geboren op
10 februari 1941 in Paramaribo, Suriname.
Zij groeide op als middelste kind, met twee broers en twee zussen, in het grote witte doktershuis, dat haar later vaak inspireerde tot nostalgische gedichten.


Prins Hendrikstraat 14C: 'het grote witte doktershuis'

In 1955 verhuisde zij met broers en zusjes naar Nederland, om daar, net als veel leeftijdgenootjes, haar schoolopleiding te voltooien. Dit was voor de kinderen een periode vol heimwee, ver van hun land en hun ouders. Maar het maakte hen sterk en zelfstandig.

Zij studeerde vervolgens Spaans in Groningen en Klinische Pedagogiek in Utrecht, kreeg bekendheid als activist en door haar maatschappelijke betrokkenheid. Ook was zij actief in de provinciale en lokale politiek.
Met haar stichting Vice Versa zette zij projecten op in binnen- en buitenland.

Na een hersenbloeding in 2000, waarbij ze halfzijdig verlamd werd, ging zij zich toeleggen op dichten en schrijven. Zij noemt het 'a blessing in disguise', omdat zij na een veel te druk bestaan, nu pas de rust en de tijd vond zich creatief te uiten.

Nu reist zij, zet zij nog steeds projecten op in ontwikkelingslanden, rijdt zij paard, zwemt zij, doet zij aan geïntegreerd dansen en speelt zij theater.
Zij geniet van haar leven.

 


Carry-Ann 1942


geridderd 2001